Interregionale natuurbrandoefening

Geplaatst op 01-06-2010 om 10:00
Dinsdagavond 1 juni werd er een grote interregionale natuurbrand bestrijdingsoefening gehouden in natuurgebied de Kampina tussen Oisterwijk en Boxtel. De brandweerkorpsen van Boxtel en Haaren namen hieraan deel namens de regio Brabant-Noord en het brandweerkorps van Oisterwijk vanuit de regio Midden- en West-Brabant. Voordat de oefening plaatsvond werd symbolisch “code geel” afgekondigd.

Rond de klok van 19.30 uur werd het startsein gegeven voor de grootschalige oefening waarop de eerste tankautospuit van post Boxtel gealarmeerd voor een brand in de Kampina. De exacte locatie van de brand was nog onbekend waarop besloten werd richting één van de uitgangstellingen te rijden aan Kempseweg aan de rand van de Kampina. De tevens gealarmeerde OVD die aanrijdende was liet via de alarmcentrale een tweede tankautospuit van de post Haaren uitrukken richting de uitgangsstelling.

Vanwege de meerdere meldingen die binnenkwamen op de alarmcentrale van een brand in de Kampina besloot men het korps van Oisterwijk ook te alarmeren. Zij rukte met twee tankautospuiten en een haakarmvoertuig met watertank uit richting de Kempseweg. Eenmaal bij de uitgangsstelling aangekomen werd door de bevelvoerders samen met de OVD een plan van aanpak gemaakt. Ook was er een OVD vanuit de regio Midden- en West-Brabant onderweg.

Inmiddels was er meer bekend over de exacte locatie van de brand en er werd besloten om de brand via meerdere zijden te benaderen. Bij aankomst op de hei trof de brandweer een grote brand aan die woedde aan de Van Tienhovenweg. Voor een dynamische enscenering van de brand werd gebruik gemaakt van leden van de jeugdbrandweer. Zij konden zich verplaatsen waardoor zichtbaar was dat het vuur zichzelf uitbereidde.

De brandweer ging het vuur te lijf met diverse stralen hoge druk maar ook met de zogeheten vuurzweep. Na ruim een uur hard werken op de hei was het vuur onder controle waarna de oefening ten einde kwam. Nadat ieder voertuig zijn eigen spullen weer had ingepakt werd er nog nagesproken over de leermomenten van deze avond.

De nadruk van deze oefening lag met name op de verplaatsing, oriëntatie, coördinatie en communicatie. Ter beoordeling reed op iedere tankautospuit een beoordelaar mee die indien nodig enkele aantekeningen maakte. Tijdens de oefening werd gebruik gemaakt van de zogeheten bereikbaarheidskaarten welke de korpsen samen hebben gemaakt. Hierop staat alles omtrent het gebied in de Kampina. Zo kon men onder andere zien via welke zandpaden bereden kon worden met een 4 x 4 tankautospuit, of welke invalswegen van de Kampina gebruikt konden worden.


Redactionele Foto's
Foto van Interregionale natuurbrandoefening #103846 Foto van Interregionale natuurbrandoefening #103847 Foto van Interregionale natuurbrandoefening #103848 Foto van Interregionale natuurbrandoefening #103849 Foto van Interregionale natuurbrandoefening #103850 Foto van Interregionale natuurbrandoefening #103851 Foto van Interregionale natuurbrandoefening #103852 Foto van Interregionale natuurbrandoefening #103853

Foto's: Sander van GilsFoto's via Twitter

Er zijn (nog) geen twitterfoto's gevonden voor dit bericht.

Stuur nu je foto in voor dit bericht via Twitter! Reageer op de tweet van dit nieuwsbericht of vermeld de hashtag #b112_2494, onze website zal jouw foto binnen enkele momenten hier laten zien!Reacties

Er zijn nog geen reacties gevonden.

Reageer via Twitter of Reageer via Facebook