BIEZENMORTEL –  Een dag na de zeer grote brand bij een agrarisch bedrijf aan de Winkelstraat in Biezenmortel is de schade die de brand heeft aangebracht duidelijk zichtbaar.

De ingestorte stallen en de silo’s roken nog na. Een dierenarts hield gisteren zicht op het welzijn van de varkens, die de brand wel hebben overleefd. Een enkel dier stond buiten, maar het merendeel van de nog levende varkens stond in de vierde stal, die gespaard is gebleven. Of deze varkens in de vierde stal nog kwaliteit van leven hebben, zal onderzocht worden door een dierenarts. De varkens hebben lange tijd grote hoeveelheden rook ingeademd. In de wei voor de afgebrande stallen lopen een aantal varkens, die de brand in de stallen hebben overleefd. De impact van de brand, op de varkenshouder en zijn gezin, is groot.

Vorig jaar woedden ook een aantal grote branden, waarbij meer dan 100.000 dieren omkwamen. GroenLinks pleit voor een Brabants actieplan, waarbij oude stallen opnieuw gekeurd moeten worden op brandveiligheid.