HAPERT – Zaterdagochtend is de brandweer nog altijd bezig met het blussen van brandjes na de zeer grote brand in het ingestorte pand van van der Heijden. Dit slopen gebeurt om nog brandende restanten goed te kunnen blussen. De rook zal de hele dag in de omgeving van Hapert nog te zien en of te ruiken zijn. De brand is vermoedelijk ontstaan tijdens werkzaamheden door dakdekkers. De brandweer rukte bij de eerste melding uit met acht wagens om de beginnende brand te blussen. Na een kleine drie kwartier leek het dat de brand onder controle was.

Rond 15:00 uur laaide de brand in een keer fel op. De oorzaak zou waarschijnlijk een rookgasexplosie kunnen zijn. Een rookgasexplosie begint bij sterke rookontwikkeling onder een plafond, een puntdak of in een kleine afgesloten ruimte. De rook kan nergens heen en blijft zich ophopen. Doordat de rook ook steeds heter wordt, ontstaat er een explosief mengsel van gassen. Nadat de brandweer een gat in het dak had gemaakt, kreeg de brand ineens extra zuurstof en vloog de isolatie in het dak in brand. Door de hitte van de rook, de brandbare stoffen en de extra toegestroomde zuurstof ontbrand alles in een keer. Het vuur greep snel om zich heen.

In een kleine 10 minuten stond het hele pand in brand. Ook een brandweerwagen is door het vuur verslonden. Deze wagen kreeg technische mankementen en kon niet meer weg. In de onderstaande fotoreeks zie je hoe snel de brand zich uitbreidde. Daaronder staat een fotoreeks van de Day after.