Natuurlijk wil Brandweer Vught iedereen in de eerste plaats veilige Kerstdagen toe wensen. Met dit ludieke filmpje laat Brandweer Vught zien hoe het niet moet, want vaak wordt er niet over brandveiligheid nagedacht wanneer de kerstspullen weer tevoorschijn getoverd worden.

Raar maar waar, een kunstkerstboom is brandveiliger dan een echte kerstboom. Natuurlijk moet de kunstkerstboom dan wel voorzien zijn van een goed keurmerk.

Wanneer men toch voor een echte kerstboom kiest, want deze ruikt toch wel erg lekker in huis, geef de kerstboom dan regelmatig water. Een controle om te weten of de kerstboom niet te droog is? Heel simpel, tik even tegen de boom aan, wanneer er veel naalden uitvallen is de boom duidelijk te droog!  Een uitgedroogde kerstboom kan namelijk binnen een halve minuut helemaal opgebrand zijn…. En plaats een kerstboom niet te dicht bij de gordijnen of andere makkelijk brandbare spullen!

Nog oude kerstverlichting in huis? De oude kerstverlichting kan het beste vervangen worden door LED-verlichting. Meestal zitten de oude snoeren van het vorig jaar toch behoorlijk in de knoop en nieuwe verlichting kopen scheelt een hoop ergernis. Met de LED-verlichting heb je  veiligere sfeerverlichting in huis. De verlichting hoort natuurlijk voorzien te zijn van een goed keurmerk.

Dan is het natuurlijk niet verstandig om de nieuwe kerstverlichting aan te sluiten van stekkerdoos op stekkerdoos. Wanneer er een haspel gebruikt wordt, rol deze dan altijd helemaal af. Anders kan er oververhitting ontstaan.

En dan komt de kerstversiering in de boom. Gebruik alleen geïmpregneerde kerstversiering. Dit staat op de verpakking van de versiering vermeld. Omdat er natuurlijk niet ieder jaar nieuwe slingers gekocht worden, kan de verpakking vaak niet meer geraadpleegd worden. Hoe kun je dan controleren of de kerstversiering echt brandveilig is? Neem een monster van de kerstversiering en zorg dat dit op een veilige manier vastgehouden wordt (bijvoorbeeld een tang) of gebruik een vuurvaste schaal. Natuurlijk doe je deze test niet binnen, maar buiten. Probeer het monster aan te steken met een lucifer of aansteker. Na 5 seconden doof je de vlam, natuurlijk eerder wanneer de versiering al vlam gevat heeft.

De versiering is brandveilig wanneer er geen druppels vrijkomen (brandende of druipende druppels), er zich geen roetvlokken vertonen en de versiering niet langer dan 15 seconden nabrand en / of 60 seconden nagloeit.

Met deze voorzorgsmaatregelen kan het niet anders dan een veilige en gezellige kerst worden.

Brandweer Vught : Het is aan jullie ! (Zet wel het geluid aan van de video…..)

Kerstfilm Brandweer Vught

Wij staan altijd voor je klaar. 🚒👩‍🚒 Ook tijdens de feestdagen.🎄🎅🏼We wensen je veilige kerstdagen! 🥂🎁

Geplaatst door Brandweer Vught op Dinsdag 18 december 2018