TILBURG – Zondagnacht kreeg de politie een melding op de  Kalverstraat in verband met een burgeraanhouding. Ter plaatse trof de politie  ze drie mensen aan, een aangeefster met haar vriend en een verdachte.

De aangeefster had met haar vriend haar eerder op de dag gestolen bromfiets terug gevonden aan de Kalverstraat. Op het moment dat ze hem vonden stonden er twee jongens bij. Een van de jongens smeerde hem direct maar de andere, een 15-jarige Tilburger, werd door hun aangehouden. De politie werd gebeld. Tijdens het wachten op de surveillanceauto werd de verdachte in de auto van de aangevers gezet. De agenten startte een onderzoek en namen de verdachte over . De bromfiets werd in beslag genomen. Bij een andere bromfiets, die in de direct omgeving stond, bleken ook enkele zaken mis te zijn, die werd ook in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in.

Mag iedereen een verdachte aanhouden?

Het antwoord staat in artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering. Bij ontdekking van een strafbaar feit is iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden.

  • De aangehoudene moet meteen aan de politie worden overgedragen.
  • De aanhouder mag om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door hem of haar tegen de grond te houden.
  • Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.
  • Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is hij of zij weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig.
  • Dat geldt voor een aanhouding door de politie, maar ook voor een aanhouding door burgers.