HELMOND – Op twee plaatsen in Helmond staan sinds kort nieuwe verkeerslichten waaruit muziek komt van de playlist van Tommy Boy Kulkens. Als je op de knop drukt licht het scherm op en begint er een nummer van zijn playlist te spelen.

Tommy Boy Kulkens overleed op 22 augustus 2015 terwijl hij op weg was naar zijn atletiek training. Terwijl hij fietste, werkte hij aan zijn playlist voor het verjaardagsfeestje van zijn zus die avond. Butterflies was het nummer wat hij hoorde toen hij werd aangereden. De auto heeft hij nooit zien aankomen. Hij overlijdt die avond om twee minuten voor elf in het AMC. Tommy Boy was 13 jaar oud geworden

Sinds die tijd strijdt zijn vader voor een verbod op appen op de fiets. Twee studenten bedachten een verkeerslicht dat op een mooie maar harde manier wijst op de gevaren van het appen op de fiets.

Het verkeerslicht ziet er uit als een normaal verkeerslicht maar men een lcd scherm erboven. Druk op de knop voor het volgende nummer, staat er op het display. Leuk voor als je moet wachten voor het rode verkeerslicht. Maar je merkt er niets van als je op je telefoon bezig bent. Bijvoorbeeld met het maken van een playlist zoals de overleden Tommy.  Dat was namelijk het laatste wat hij aan het doen was op zijn fiets.

Tommy Boy Kulkens (13) overleed op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon, staat verder op het display. Een harde manier om het duidelijk te maken aan fietsers dat men maar beter op het verkeer kan letten in plaats van bezig te zijn op je telefoon.

In Helmond staan deze twee bijzondere verkeerslichten bij de Keizerin Marialaan en bij de Rembrandtlaan. Of een  dergelijk stoplicht zal gaan helpen? Dat is nog niet bekend. Cijfers zijn er nog niet maar het zorgt wel voor een bewustwording.