Over ons en onze werkwijze

De vraag van het publiek om zo snel mogelijk op de hoogte te zijn van al het nieuws is groot. Het publiek voorlichten over 112 incidenten is wat wij doen. Een korte uitleg van wat en hoe wij te werk gaan…

Bij 112 Brabant werken diverse fotografen en journalisten die verslag doen van incidenten in Brabant en soms daarbuiten. Alle fotografen en journalisten zijn in het bezit van een politieperskaart.

KENNISMAKEN MET DE PERSFOTOGRAAF
Ongevallen, branden  en demonstraties. Als je de krant open slaat of naar het journaal kijkt kun je er niet omheen. Persfotografen zijn dag en nacht op pad om verslag te doen van incidenten voor publicatie in kranten, tijdschriften en op televisie. Als persfotograaf ben je in de meeste gevallen werkzaam voor meerdere opdrachtgevers. Daarnaast kan een persfotograaf zelfstandig op zoek gaan naar nieuwswaardige persfoto’s . Dit kan werkelijk van alles zijn, zoals een bepaald onderwerp in een gemeente of nieuws uit Den Haag. Maar ook onverwachte zaken kunnen interessant zijn voor een nieuwsfotograaf, zoals een brand of een ongeval. Het werk van een persfotograaf is dan vaak ook heel onvoorspelbaar

 

WAT IS EEN POLITIEPERSKAART ?
Journalisten die in het bezit zijn van de landelijke politieperskaart kunnen hun werk uitoefenen in een, door de politie, afgezet gebied om verslag te doen van bijvoorbeeld ongevallen, demonstraties, rellen, branden en andere calamiteiten.
De politieperskaart wordt erkend door het ministerie van justitie en veiligheid en wordt uitgegeven door de Nederlanse Vereniging van Journalisten . Deze kaart kan alleen aangevraagd worden door mensen met (foto)journalisme als hoofdberoep. De fotografen in het bezit van een politieperskaart werken vaak voor lokale en landelijke media, zij gaan professioneel met het maken van foto- en/of video materiaal om.

De Politie controleert fotografen op een politieperskaart voordat ze achter het lint mogen. De bezitter van een dergelijke kaart is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar veiligheid en met het maken van keuzes van de momenten die vastgelegd worden.  Een zogenaamde fotograaf zonder politieperskaart zal nooit en te nimmer binnen de afzetting mogen komen.

 

PRIVACY
In de openbare ruimte is het voor iedereen toegestaan om opnamen te maken. Ook van hulpverleners, slachtoffers en betrokkenen bij een calamiteit. De fotograaf is samen met zijn redactie en de publicerende partij zelf verantwoordelijk voor eventueel ethische afwegingen.
Bij 112 Brabant kiezen wij er zelf voor om alle slachtoffers en betrokkenen onherkenbaar in beeld te brengen. Ook houden wij rekening met kentekens van voertuigen, huisnummers, en andere tot een persoon herleidbare onderwerpen. Bij incidenten met dodelijke afloop
wordt vaak overlegd met de politie voordat er foto’s online komen. Ook wij willen niet dat nabestaanden via onze foto’s achter verschrikkelijk nieuws moeten komen. Sommige van deze nabestaande vragen achteraf wel bepaald beeld materiaal op om meer duidelijkheid te kunnen krijgen. Mensen die betrokken zijn geweest bij een ernstig ongeval herinneren zich soms niets meer van het incident. Zo krijgen wij regelmatig het verzoek om beeld materiaal te delen met een slachtoffer.

 

HULPVERLENING
Een fotograaf is vaak als eerste ter plaatse. Ook bij een reanimatie. Deze fotografen zullen niet aarzelen en gaan direct reanimeren of helpen bij een ongeval de ambulancediensten door bijvoorbeeld het vasthouden van een infuus. Daarna zullen zij pas hun werk gaan doen. Maar ook gebeurt het vaak dat de politie en/of brandweer om een foto vragen. Dit om eventuele sporen vast te leggen van een ongeval, of voor onderzoek van de ontwikkeling van een grote brand. Een persfotograaf is ook een mens, en zal dus altijd EERST helpen waar nodig zoals we dat in Nederland van onze burgers verwachten.

 
WANNEER PLAATSEN WIJ EEN INCIDENT ?
Op het moment dat er een fotograaf en of journalist ter plaatse is bij een heftig incident, wachten wij in overleg met de politie met plaatsing van het incident, zodat eventuele nabestaanden kunnen worden ingelicht. Zijn er geen nabestaanden die hoeven te worden ingelicht, zal het incident zo snel mogelijk geplaatst worden. Vaak worden wij benaderd door slachtoffers, betrokkenen en/of hulpverleners voor de foto’s en/of video’s van het incident. In het geval van slachtoffers omdat deze graag de foto’s willen hebben van het incident doordat ze zich niets meer kunnen herinneren. Door nabestaanden die de foto’s willen hebben om diverse redenen, hulpverleners die de foto’s willen gebruiken voor een overzicht te krijgen van een incident maar vaak ook voor verwerking.

WAT DOEN WIJ ALS EEN BERICHT NIET CORRECT IS ? 
Soms komt het voor dat bij een incident door een woordvoerder informatie wordt verstrekt. informatie die achteraf niet helemaal juist blijkt te zijn. In dergelijke gevallen kan men contact met ons opnemen en passen wij na verificatie van het ontvangen bericht de geplaatste informatie aan.