BREDA – Bij de aanhouding van twee mannen (56 en 23 jaar) uit Breda, ontstond er zaterdagavond  een grimmige sfeer. De politie hield beide verdachten op de Oude Vest aan voor belediging, maar beiden werkten niet mee. Veel omstanders bemoeiden zich met de situatie, waarop agenten hen op afstand hield met de wapenstok.

Een politieauto reed rond 22.00 uur over de Oud Vest. Een man stak vlak voor de auto de straat over en deed dit erg traag. Omdat de agenten het vermoeden kregen dat dit opzettelijk was, werd de man aangesproken en verteld dat hij gewoon door moest lopen. Hierop stak de man, in het bijzijn van veel omstanders, zijn middelvinger op. De agenten stapten uit en hielden de 56-jarige verdachte aan. Direct kwam er een grote groep omstanders, voornamelijk familieleden en vrienden van de man, omheen staan en joelden richting de politie. Een 23-jarige man die hoorde dat de politie de eerdergenoemde man aanhield voor het opsteken van een middelvinger, besloot dit ook te doen. Nadat ook hij zijn middelvinger richting de agenten opstak, werd ook hij aangehouden voor belediging.

De 23-jarige verdachte kreeg handboeien om en werd in de politiewagen geplaatst. De 56-jarige verdachte gaf zich niet snel over en verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Uiteindelijk kwamen de verdachte en de agenten op de grond terecht. De man greep hier het pepperspray busje van de agent vast en hield dit in de richting van de agenten. Ondanks alle waarschuwingen liet de man het busje niet los. Uiteindelijk kon een van de agenten de pepperspray uit zijn handen halen. Toen de verdachte uiteindelijk in de handboeien was gezet staakte hij zijn verzet nog niet. Hij probeerde nog een kopstoot aan een van de verbalisanten te geven, maar dit kon net worden voorkomen doordat een andere agent hem op tijd wegtrok. Hierbij raakte een van agenten de verdachte met zijn wapenstok op het hoofd. Er ontstond een wond waarop een ambulance werd opgeroepen. De wond is door ambulancemedewerkers gehecht waarna de verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Veel omstanders bemoeiden zich met de aanhoudingen van de twee verdachten. Ondanks dat er meerdere malen door de politie geroepen is dat iedereen op afstand moest blijven, bleef de sfeer grimmig. Meerdere agenten moesten het publiek op afstand houden met hun wapenstok in de handen, zodat er een veilige werkruimte ontstond. Mensen die ondanks alle waarschuwingen toch de confrontatie met de politie opzochten, kregen hierbij een slag met de wapenstok. Het geweld dat tijdens het incident is gebruikt, is gemeld en vastgelegd in een geweldsrapportage.