De Veldhovense Nicole van Gerven reageert op oproepen om iemand te reanimeren. “Als je binnen 4 tot 6 minuten iemand kan reanimeren heeft iemand een overlevingskans van 90% op slagen zonder blijvend letsel.”

Nicole van Gerven heeft aan haar huis een verbandpost vanuit de EHBO. “Ik heb een herkenbaar bord aan de gevel waardoor ik herkenbaar ben voor mensen die eerste hulp nodig hebben. Of het nu om een bloeding gaat of een verwonding; ik ben er om te helpen en eventueel advies te geven.” Naast EHBO is Nicole aangesloten bij burger alert. “Via hartslag.nu ben ik gescreend. Ik heb alle kennis en kunde in me om bij een oproep om te gaan reanimeren.” De meeste oproepen komen binnen de huiselijke kring. “Een partner die onwel geworden is, of een kind dat geen adem meer haalt. Je gaat er naar toe en je gaat er naartoe met de bedoeling om te helpen. Je bent niet de enige die een oproep heeft ontvangen. Soms ben je wel met een groepje die reageert op een oproep.

Foto Bert Jansen

Dan kijk je waar je nodig bent. Soms zijn er kinderen in huis die je steun nodig hebben. Of je schuift de meubels aan de kant, zodat de hulpverleners plek hebben om het werk te kunnen doen. Je bent soms alle steun en toeverlaat van een familielid. Je probeert het allemaal te coördineren.” Als er een oproep komt, gaat ze meteen over tot actie.

 

“Ik controleer het adres en ik ben weg. Vaak ben ik als eerste ter plaatse. Daar inventariseer ik meteen hoe de stand van zaken is en handel daarnaar. Geen ademhaling en pols? Dan start ik direct met reanimeren. Dertig compressie ’s en 2 keer beademen. Daar ga ik net zolang mee door tot er professionele hulp is. Ook word ik vaak bijgestaan door anderen, die net als ik een oproep hebben gekregen. Dan wisselen we elkaar af.”

Van Gerven zegt dat er verschillende oorzaken zijn waardoor iemand geen hartslag en ademhaling meer heeft. “Vaak denkt men dat er een hartstilstand is. Dat is uiteindelijk ook zo, maar er kan ook een onderliggende oorzaak zijn. Een gescheurde aorta of een hersenbloeding, daardoor kan het hart er ook mee stoppen. Maar wat de onderliggende oorzaak ook is, ik start met reanimeren.” Nicole van Gerven vindt het belangrijk dat mensen op zijn minst een EHBO-cursus volgen. “Om te weten wat je moet doen. Bij onder andere verbranding of verstikking weten hoe je moet handelen. Ook voor EHBO geldt, hoe sneller je handelt, hoe beter de kans op een goede afloop. Als je weet hoe je moet handelen raak je ook minder snel in paniek.

Kennis is kunde. Er is niets erger dan erbij te staan en niet weten wat je moet doen.” Van Gerven zegt verder dat niet elke reanimatie lukt. “Hoe we ook ons best doen, soms is er binnen het lichaam al zoveel schade ontstaan dat het niet meer te redden valt. Dat zien wij niet als we gaan starten, maar soms hoor je dat iemand daarna toch is overleden. Dat het dan niet lukt, geeft altijd een naar gevoel, maar je hebt het wel geprobeerd. Ik zeg altijd, meteen helpen en wat je ook doet, je doet het goed! Alleen door niets te doen maak je een grote fout.”