BOXTEL – De sfeer rondom de varkensboerderij wordt steeds grimmiger. Aan een kant staan boeren uit de omgeving met een tegenactie. Aan de andere kant staan de activisten. De mobiele eenheid is ter plaatse gekomen en de politie houdt de twee groepen op afstand van elkaar. De boeren staan aan de ene kant en de activisten staan bij de boerderij.

De activisten wilden dekens en warme kleding brengen naar de mensen in de stal maar werden tegengehouden door de politie. Enkele auto’s van de activisten zijn omver gegooid of op het dak gelegd. Een activiste is uit de stal gedragen nadat ze onwel werd. De tegen demonstranten provoceren met een op afstand staande barbecue en plaatsen foto’s daarvan op sociale media

De politie heeft het incident opgeschaald. Dat betekent dat nu ook de brandweer ter plaatse is om lichtmasten te plaatsen.  Volgens een woordvoerder van de Producenten organisatie Varkens, is de kans dat de activisten een ziekte mee naar buiten nemen te verwaarlozen. Nederlandse varkensboeren staan er goed op”, zegt een woordvoerder. Maar er zijn vooral zorgen dat ze ziektes mee naar binnen nemen. Varkens kunnen wel degelijk ziek worden.

De politie blijft proberen om de activisten op een vreedzame manier uit de stallen te krijgen. Varkens kunnen een hartinfarct krijgen door alle stress in de stal. Op dit moment controleert de politie de identiteit van de activisten en demonstranten. Als zij niet kunnen aantonen wie ze zijn worden ze aangehouden. ook bij het niet voldoen aan een bevel of vorderingen worden de mensen aangehouden. Het Openbare Ministerie zal zorgen voor de strafrechtelijke vervolging van de activisten.