SON – Op industrieterrein Ekkersrijt woedt een zeer grote uitslaande brand bij Prodrive. Bij de brand zijn meerdere explosies gehoord. De brand brak rond 04:00 uur uit en werd al snel opgeschaald naar zeer grote brand. Voor de mensen in de omgeving van het bedrijf is een NL alert uitgegaan. In totaal zijn ruim 120 brandweermensen met de bestrijding van de brand bezig.

Bij de brand zijn meerdere explosies vooraf gegaan. Deze hebben vermoedelijk plaatsgevonden in de buurt van het magazijn van het pand. Een deel van de gevel is door de explosies uit het pand geslagen. Het puin van de gevel ligt aan de overkant van de straat.

Van het pand branden meerdere verdiepingen. De vlammen sloegen uit het dak en er is nog steeds explosiegevaar. Naast de brandweer is er ook veel politie en er zijn diverse ambulances aanwezig bij de brand.

De brandweer heeft in eerste instantie een binnenaanval gedaan om de brand van binnenuit te kunnen blussen. De brand was echter zo hevig, dat de brandweer zich ijlings moest terugtrekken uit het pand. Op dit moment blust de brandweer van buiten af de brand. De hitte was zo hevig dat er een flashover dreigde. Maar ook het nog steeds aanwezige explosiegevaar zorgde er voor, dat de brandweer steeds verder van het pand moest gaan blussen. Het pand mag als verloren worden beschouwd. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de kans groot, dat het gebouw uiteindelijk instort. Enkele delen van de gevel zijn naar beneden gekomen en de hulpdiensten nemen steeds meer afstand van het pand.

Bij de brand komt veel rook vrij, die richting Son en Breugel drijft. De brandweer adviseert om uit de rook te blijven en waar nodig ramen en deuren gesloten te houden en om de ventilatieroosters dicht te doen. Volgens metingen, gedaan door de brandweer, komen er geen gevaarlijke stoffen vrij, maar een teveel aan rook inademen is niet gezond. De politie heeft een deel van het industrie terrein afgesloten voor alle verkeer.

Volgens een woordvoerder van de brandweer heeft deze nu de taak om ervoor te zorgen,  dat het vuur niet overslaat naar de naastgelegen gebouwen. Daarvoor heeft de brandweer een extra brand peloton opgeroepen, die deze taak uit gaat voeren. De politie helikopter heeft van boven de brand, de omgeving snel overzichtelijk gemaakt voor de hulpdiensten op de grond. Men kan dan precies zien hoe en waar de brand precies woedt. Voorlopig is er nog geen brandmeester te verwachten en bestaat de kans, dat de brand zich aan de achterzijde uitbreidt.

Prodrive is een techniekbedrijf dat hightech apparaten maakt. Het bedrijf heeft meerdere gebouwen op Ekkersrijt. Welke werkzaamheden er precies in dit pand gebeurden weet de brandweer nog niet zo goed. Het lijkt te gaan om een kantoorpand, waar mogelijk ook wat productiewerk gedaan werd.