EINDHOVEN – Bij de demonstratie tegen Pegida zijn zondagavond 12 tegendemonstranten aangehouden. De demonstratie van Pegida werd voortijdig afgebroken doordat de politie de veiligheid van de demonstranten niet meer kon garanderen. Tijdens de tegendemonstratie zijn vier agenten lichtgewond geraakt. Een van onze fotojournalisten is tijdens het uitbreken van de relletjes gewond geraakt door rondvliegende stenen.

De start van de demonstratie op de hoek van de Kruistraat en de Pastoor Peterstraat begon al grimmig. Een groep van zo’n honderd tegendemonstranten versperden de weg, waardoor het kleine groepje Pegida aanhanger met hun voorman via een alternatieve route naar de Moskee zijn gelopen. Bij de Moskee wilden de demonstranten een gebakken varkenslapje gaan eten en een toespraak houden, maar zover kwam het dus niet. Honderden mensen versperden de demonstranten de weg naar de moskee. De sfeer werd grimmig en er braken relletjes uit.

De tegendemonstranten begonnen de politie te bekogelen met stenen, hekken en alles waar men maar mee kon gooien. De ME heeft diverse charges uitgevoerd richting de personen die onder andere met stenen aan het gooien waren richting de politie. Rond 20:30 uur besloot de Loco burgemeester Renate Richters de demonstratie te beëindigen. Hiermee hoopte zij verdere escalatie te voorkomen. De demonstranten van Pegida werden in de bussen geladen en weggebracht. De 12 personen zijn aangehouden vanwege openlijke geweldpleging. Het ging in alle gevallen om tegendemonstranten. De politie verwacht deze week nog diverse aanhoudingen te doen.