DEN BOSCH – Zo goed als alle taxichauffeurs in het centrum van Den Bosch hebben vrijdagavond het werk neergelegd. Ze zijn boos, omdat ze in hun ogen op een pietluttige manier worden behandeld door Stadstoezicht.

Het gaat volgens de chauffeurs zelf om zo’n 150 collega’s, die samen besloten hebben de hele nacht niet te rijden. Ze verzamelen bij en rond het station, waar sommigen toeterend rondrijden. Klanten worden teleurgesteld en krijgen te horen dat ze ander vervoer moeten zoeken. Ook blokkeren de chauffeurs het plein voor het station.

Aanleiding is een incident in de Visstraat, van eerder op de vrijdagavond. Op uitgaansavonden mogen taxi’s daar vanaf 23.00 uur klanten oppikken. Een chauffeur die te vroeg was, werd aangesproken door Stadstoezicht. Hij kreeg een boete en moest verplicht een extra rondje rijden. Daar reageerde hij naar eigen zeggen begripvol op.

Dat werd anders toen die situatie zich net voor 23.00 uur herhaalde. Opnieuw wilde Stadstoezicht dat de man een rondje zou rijden, omdat hij te vroeg was. Toen net na de klok van 23.00 uur wat klanten wilden instappen, verbood de stadswacht dat. Hij wilde dat de chauffeur achteraan de rij zou aansluiten.

De chauffeur en zijn zelfstandige collega’s die in de rij achter hem stonden pikten dat niet. Ze voelen zich al langer geïntimideerd door Stadstoezicht, die naar hun zeggen overal bovenop zit. Dit was de druppel, die de aanleiding vormde voor een wilde staking.

,,Ze geven hier elke week bekeuringen‘’, zegt Turgut Cihanoglo, woordvoerder van Stichting Bosch Keurmerk (SBK). En er zijn meer problemen ,,De gemeente laat steeds meer chauffeurs toe, maar heeft te weinig standplaatsen.‘’ Hij en zijn collega’s willen met de staking een gesprek afdwingen met de gemeente. Volgens de chauffeurs duurt de staking de hele nacht.

Rond half drie in de nacht vertrokken de taxichauffeurs in een lange stoetvan taxi`s al toeterend vanaf het station naar de Parade in Den Bosch. Op de Parade kwam wethouder Huib van Olden op het getoeter van de taxichauffeurs af omdat hij toevallig in de buurt was. Hij ging kort met de taxichauffeurs in gesprek en stelde voor komende week in gesprek te gaan.